Бихте ли ми казали как стоят нещата с упълномощаването към настоящия момент? Може ли да стане само по електронен път или още трябва да се ходи на място?
И има ли значение в кое ТП на НОИ трябва да се отиде, ако упълномощения е от София, а упълномощителят е от Бургас?
Ако питате за упълномощаване от фирма за подаване на различни декларации и документи в НАП с ел.подписа Ви то при електронното попълване на Заявлението излиза тяхно пълномощно, което следва да се представи на място от упълномощителя. То се генерира автоматично от системата на НАП и не е свободен текст.
Да, интересува ме пълномощното за подаване на документи с КЕП. Но не само - и за подаване на болнични в НОИ, и за носене и приемане на документи "на ръка".
За КЕП - значи първо попълвам бланките за упълномощаване в сайта, после отпечатвам пълномощно, прави се нотариална заверка и тогава отивам в НАП. Така ли? После по подобен начин за НОИ... Искаше ми се при подписване на договора да ми дадат едно пълномощно и край....

ПП Писали сме едновременно :) Значи нотариалното пълномощно си е едно. Другото е уведомление, което се подписва от упълномощителя, но не се заверява нотариално. Това е по-добре :)
Здравейте колеги!
До сега не съм ползвала ел.подпис като упълномощено лице. Интересува ме:
1. за всяко упълномощаване /пред НАП, пред НОИ, за ТР.../ ли трябва отделно пълномощно или става с едно за всичко?
2. Има ли образци за пълномощното на всяка отделна институция или на някоя от тях? Ако има - къде да ги открия
3. един екземпляр от пълномощното достатъчен ли е или за всяка институция трябва оригинал? Т.е. прибират ли оригинала или вземат само копие.

Ще съм благодарна, ако ми пратите образец на едно "прилично" пълномощно. Може и на лични.
Благодаря 
Здравейте,
ГД за 500 лв след приспадане НПР е под мин. РЗ
1. лицето получава социална пенсия има 2 ра  гр. инвалидност - декларира че не е достигнал 7920 лв от началото на годината - не удържам ДОД
2. по ЗОВ - декларира че е  ЕТ
3. осигурителен доход за юли 2019 - 330 лева
4. работи на ТД на половин ден  т.е. осигурява се на друго основание
5. независимо че ГД след НПР е под мин. РЗ се осигурява на друго основание

при това положение следва ли да се удържи ЗОВ
Благодаря Ви за отговорите

След т.2 разбирам, че лицето е СОЛ - възложителят не начислява осигуровки и данък, не издава СИС
Доходите по ГД подлежат на осигуряване по чл 4, ал. 3, т.5 и 6, а не по т.1 и 2. Значи не попада в това, което цитирате в отговор 5?
Относно втория цитат /отговор 6/ - в  чл. 6, ал. 2, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване не е посочена цифра. Цифрите са в ЗБДОО и са диференцирани между СОЛ - съдружнищи, ЕТ, свободни професии и т.н. и СОЛ-ЗП.  Значи ли тава, че осигуровките са минимум върху минималния осигурителен доход на СОЛ според оснаванието му за регистрация?

Извинете за дребнавите въпроси, но търся истината
Точно това ме притеснява. Трябва ли да се осигурявам на 560 лв или е достанъчно да включа сумите в изравняването на осигурителния доход в ГДД?
В законите видях текстове, че ако СОЛ (не е уточнено основанието) има доход по ГД (както казаха по-горе доход по извънтрудови правоотношения, сам по себе си не подлежащ на самоосигуряване), внася осигуровки и данък за своя сметка. Значи ако съм СОЛ като ЗП и имам доход по ГД средно по 100 лв месечно, няма да имам допълнителни осигуровки. 
Правилно ли е? Или наистина в месеците с ГД трабва авансово /или при годишното изравняване/ да внасям осигуровки върху 560 лв?
Здравейте! Работя на трудов договор като счетоводител  и съм регистрирана като ЗП. Като ЗП се самоосигурявам върху 400 лв. Тъй като имам доходи само от непреработена селскостопанската продукция/извън ТД/, не изравнявам осиг.доход на годишна база.
Днес ми предложиха да сключа ГД с една фирма с предмет "ежемесечно подаване на нулева ДДС декларация с КЕП" и плащане всеки месец по банков път. Сумата е символична.
Малко ми е объркано  :blink: Значи: 1. при плащане издавам документ с реквизити на фактура и декларация, че съм СОЛ.  2. Не подавам Д55 и не внасям данък, ако сумата по ГД - 25% е по-малка от осигуровките ми като СОЛ.  3.  В таблиците за осигуровките в ГДД включвам дохода по ГД. Това ли са стъпките и достатъчно ли е?
Притеснявам се от следното: 1. След като съм СОЛ като ЗП, мога ли да извършвам дейност по ГД в друга сфера? 2. Като съм счетоводител и ГД е за същата дейност, това "дейност по занятие" ли е и може ли да се работи по ГД?
Знам, че най-добрия вариант е да регистрирам едно ЕООД и да си реша въпроса. На този етап това не ми върши работа по няколко причини: 1. КЕП е на мое име като ФЛ и нямам намерение да вадя нов, 2. По така описаната дейност нямам почти никакви разходи и 25% НПР при ГД са по-примамливи. 3. Сумата, която ще получа трудно покрива разликата в осигуровките върху 580 и 400 лв. 4. Въпреки че ГД ще е със срок 6 месеца, нещата не ми изглеждат много перспективни.
Работа "на черно" с плащане под масата в случая е невъзможна.
Приемам всякакви идеи, съвети и насоки.

Попълвате колони 9 и 11. В колона 12 пишете 0,00, независимо от съобщението за грешка.
Мисля, че трябва да отметнете  в т.8а по кое приложение е доставката
И на мен ми идва това на ум, но не ми се рискува
Дайте едно рамо  :blink:
Моля ви!
Да, и при мен дава грешка. Помислих, че нещо пропускам, но погледнах последната промяна на Наредба Н8 /ДВ бр.9 от29.01.2019/
18. Дата на изплащане/начисляване – попълва се във формат (дд,мм,гггг) следната дата:
– 25-о число на месеца, следващ месеца на полагане на труда, когато възнагражденията са неначислени;
– датата на последния календарен ден от месеца, в който възнагражденията са начислени и/или изплатени;

Съобщението от програмата на НАП е мааалко по-различно от наредбата. Явно някой не си е свършил работата както трябва :(
Здравейте!
Днес ми беше донесено едно КИ, издадено през м.10.2017. Какво да го правя? Да го включа в дневниците за м.02.2019?

А сумата е направо смешна - 8,34 лв заедно с ДДСто :(
Чл. 54б. Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица"за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица

Интересува ме как точно се определят тези 24 месеца?
Ако прекратяване от на договора е на 15.05.2018, то 24-те месеца би трябвало да са са от 01.04.2016 до 30.04.2018, а не от 15.05.2016 до 14.05.2018. Така ли е?
Здравейте!
Можете ли да ми кажете как се смята периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността /чл. 41, ал. 1 от КСО/?
Пример: Болничен от 26.04.2018 до 08.05.2018. Първите три дни – 26, 27 и 30.04 са от работодателя, а дните от 01.05. до 08.05. – от НОИ. Кои са 18-те предни месеца?
а/ от 01.10.2016 до 31.03.2018 /края на месеца, предхождащ месеца на настъпване на неработоспособността/
б/ от 26.10.2016  до 25.04.2018 /деня на настъпване на неработоспособността/
в/ от 01.11.2016 до 30.04.2018 /края на месеца преди първия ден, плащан от НОИ/

Според мен е първото, но не съм сигурна.
Страницата вече работи.
Моля за съдействие. До сега не съм се сблъсквала с личното ползване и ме е страх, да не объркам нещата  :(
Имаме бус, закупен преди около 10 години, напълно амортизиран по САП и ДАП. Собственикът /СОЛ с личен труд/ го взема за ден за да си свърши лична работа.  Изминатите километри личното ползване са 150 , а общо за годината ще са около  3000. Съгласно чл. 215а, ал. 2, т. 1 буква а, трябва да обложа с данък 150:3000=0,05 от разходите.
Въпросът ми е кои са разходите, предвид следните обстоятелства:
- Преди тръгване резервоарът е почти празен. Човекът си го зарежда за своя сметка и вечерта връща буса пак с почти празен резервоар. Т.е. – няма лично ползване на служебната нафта.
- през годината /преди датата на личното ползване/ са направени разходи за пътен данък,  гражданска отговорност и смешни суми за течност за чистачки, антифриз...
- няколко месеца след датата на личното ползване е купен акумулатор /с ДДС/
- към момента на ползването бусът е бил оборудван с акумулатор и гуми, купени преди две – две и половина  години, с ползван ДК  и със стойности под прага за ДМА. Маслото е сменено през 2016 г.
 -  Заявен избор за облагане през 2017 - по реда на ЗКПО.

Няма спор, че се включват пътния данък и ГО, предполагам и дребните разходи /ако не ме мързи да изровя фактурите/, акумулатора – може би, но трябва ли да включа и всички направени през годината разходи за гориво?

Какво да правя с ДДС-то? Съгласно ЗДДС, чл. 25, ал. 3, т.7, данъчното събитие възниква на последния ден от месеца, през който е предоставена услугата по чл. 9, ал. 3, т. 1. Т.е. към тази дата сме имали само разходи без ДДС, няма пряк разход на гориво  и не трябва да правим корекция.
Акумулаторът е закупен по-късно и реално не е „пряк” разход от личното ползване и не трябва да правя корекция. Или бъркам и трябва да върна 0,05 от ползвания ДК за този или за купения преди /в случая дилемата е 90 ст, 10 ст или нищо!!!/
Заслужава ли си да изровя всички фактури за антифриз, крушки, течност за чистачки и т.н. с общ ползван ДК от порядъка на 3-5 лв и да върна в бюджета 15-25 ст?
Регистриран ЗП иска да извършва услуги по ГД или като свободна професия, за която има нужното образование.
1. Възможна ли е регистрация като свободна професия, след като вече е вписан в регистър БУЛСТАТ като ЗП?
2. Ако извършва услугите по ГД, как ще става осигуряването? Като ЗП се самоосигурява върху 300 лв и не прави изравняване на осигурителния доход. Нужно ли е за месеците с ГД да се осигурява върху по-висока сума /460 лв/ или изравняването на осигуровките ще става само с ГДД?
3. Как се изравняват доходите на ЗП, ако има доход и от друга дейност /ГД, свободна професия/? Например: средно месечно има доходи като ЗП само от непреработена селскостопанска продукция - 400 лв , по ГД - 200 лв, внесъл е авансово осигуровки върху 300 лв, върху каква сума ще трябва да довнася осигуровки?